Legg igjen ein kommentar

%s er allereie registrert LOGG INN eller Legg inn.

Feil brukernamn / passord

Orsak, du må være logga på å legge inn en kommentar.

Velkomen til LOVLEGs kommentarfelt! Vi set utruleg stor pris på at du vil dele dine tankar om serien. Du kan vere så anonym som du berre vil her (du kan gi deg sjølv eit alter-ego f. eks Mr. Pants eller Queen of the Spiders). Vi kjem til å kikke på kommentarane før dei publiserast for å sjekke at dei følger reglane. Reglane er:

Ikkje skriv personopplysningar om skodespelarar eller andre.
Ikkje gå til personangrep.
Ikkje bruk stygt eller hatefullt språk.

Gjer du nokre av desse tinga blir ikkje kommentaren publisert. Prøv å tenke på alle i kommentarfeltet som vener du ikkje har møtt enda. Det tenker vi. Hei alle nye venner!

100 kommentarer

Eldste
Populære Nyaste Eldste
1
Kristine

Sara er en jævlig dårlig venninne. Flere scener uten henne please.

2

Så lenge hun innrømmer feil er hun ikke dårlig venninne, spør du meg. Alle mennesker gjør feil. Hadde hun latt være å si noe som helst er det en annen diskusjon 🙂

Når det er sagt er det opp til Gunnhild å tilgi henne noe som var modent gjort av G til tross for hvor skuffet hun ble sist.

3
Fiemus ??

det finnes venninner som gjør feil på feil på feil og ber om unnskyld, og om du ikke sier at det går bra da er det du som er den dårlige venninne. Sara begynte med å sier at Gunhild skjønte helt fel og at hun selv var uskyldig. nå trenger hun Gunhild og vet at det er riktig øyeblikk å tilstå. ikke så fint.
Jeg håper hun begynner å forandre seg nå.

4

Jeg skjønner hva du mener. Men jeg tror på Gunnhild når hun sier at Sara er viktigere for henne enn Lasse. Hun var reddere for å miste henne enn han. Men nå vet hun at Sara trenger henne like mye som hun trenger henne. Og da klarer hun å tilgi henne. Voksent gjort.

5
E leve er å feile

Trur det vert ein dårleg serie om alle skal vere perfekt heile tida altsååå... nett som i livet sjølv.

6
Kristine

Selvfølgelig hadde det vært en dårlig serie om ingen gjorde feil, slik som mennesker i virkeligheten også. Alle gjør feil. Og alle kan tilgi. Slik Gunnhild gjør, som jeg tenker er helt riktig og flott av henne å gjøre. Det jeg synes Sara gjør som er å være en dårlig venninne (og ikke bare gjøre en feil), er at hun til stadighet kun behandler Gunnhild bra når hun selv trenger henne. Sara visste hva Lasse betydde for Gunnhild, hun var selv med på å snakke han ned. Men så velger hun å flørte med han åpenlyst, hvis ikke hun skjønte at Gunnhild ble opprørt og irritert over det og at det var grunnen til at hun gikk og la seg, så burde hun i hvert fall ha gjort det. Så velger hun å kline med ham, og da Gunnhild konfronterer henne med det velger hun å ikke si noe og bli sur tilbake igjen. Men siden hun åpenbart trenger hjelp og trøst med gradiviteten så stiller Gunnhild opp for henne. Først etter det er «overstått» velger Sara å være ærlig. Det er det som gjør henne til en dårlig venninne. Flott at hun unnskyldte seg. Håper hun kan ha en fin utvikling som person framover.

7
Solsikke

VENNER - HELT på ekte.....<3

8

Det seier ein del at det første Sara tenker på - midt i alt med aborten - er å vere ærleg med Gunnhild. Få ut alt grumset på ein gong, liksom. Det er ein føresetnad for vennskap. Ho har nok tenkt ein del på det.

9
For ein god serie

<3 Gunhild <3

10
Lina

Litt ew. Er det lov? Ikke et politisk eller moralsk æsj, bare et lite verdinøytralt æsj. Beklager.

11
mer brutalt

Synes faktisk godt man kunne vist brutaliteten enda mere. og jeg tror Sara sliter med dårlig samvittighet siden hun valgte å ikke få barnet. Selv om hun visste at hun ikke kunne få barn nå så er det jo en veldig vanskelig avgjørelse å ta!! Skulle ønske hun kunne fortelle mer om det. Tror ikke på at hun bare var så sikkerpå at hun skulle ta abort hele tiden.

12
Vondt

Ja, det er lov. Fordi så brutal er en abort. Kroppen støter ut det lille embryoet og man skyller det ned i do. Og det ER faktisk ew. Og forferdelig. Og hjerteskjærende. Og vondt. Godt at ikke alle serier lar vær å ta i det som er vondt og ekkelt - på ekte.

13

Nobody undergoes an abortion because they think it is fun. People do it because the alternative is even more unimaginable to them. And, if you thing this is brutal, try watching a childbirth video.

14

hva er æsj?

15
Lina

Innsiden av Sara i toalettet og kommende dager med drage-bind. Er det vakkert?

16

Må det være vakkert for å kunne vises?

17
Lina

Jeg er pro at det vises og jeg er pro selvbestemt abort. Men det er forferdelig og jeg fikk gysninger av snutten. Selv om vi ble spart selv en eneste bloddråpe. Takk til Lovleg for sterk episode.

18

Ble litt kvalm....

19
Huldra

Rørende ???❤️

20

game of thrones
girl on girl proposal
friendship, forgiveness, funny

doesn't get any better than that :')

21
Så skjønt!

«Jeg vil at Trym også skal få en drage!» <3

22
ikke norsk

og det drage ting det og ... snakker de nå om en ekte drake, eller hva handler det om?

23
Trym aka Torstein

burde absolutt også få en drage.

24
ikke norsk

kan noen forklare hva som er egentlig greien med Trym? Jeg er ikke fra Norge og har alltid hørt om det. Taakkk <3

25
Alibi

Et fint og lett gjennomskuelig alibi for å forklare gråten. Det hun egentlig mener er "Unnskyld for at jeg såra deg, Gunnhild!". Det virker heldigvis som Gunnhild skjønner dragespråket.

26
Svar til alibi

Ja det var det jo ikke veldig vanskelig å skjønne da...^

27
Ærlighet

varer lengst

28
Gunnhild er den voksne

Sara får uforbeholden støtte. Trur det er rett og godt i denne situasjonen. Neste gang kan det veer Gunnhild som treng den rausheten.

29
Ekkelt med abort

Trodde hun var ferdig da hun hadde tatt pilla og sov litt. Men altså ikke.

30

Nei, det er ikke så enkelt. Fosteret, eller embryoet som det mest sannsynlig fremdeles var, må jo også komme ut av kroppen, og da er det best å få gjort det på et toalett. Abort er ekkelt, men det er også et nødvendig middel for de som trenger det.
Men dette var en av de mindre ekle abortene. Hvis du f.eks får senabort må legen inn i vaginaen og hente ut fosteret.
Og det verste er jo spontanabort, for da er det jo ikke ønsker. Da skjer det samme som her, bortsett fra at du nok blør enda mer, og i noen tilfeller må de siste bitene av graviditeten skrapes ut av livmoren.

Men abort er ekelt. Men det er også viktig og ufarligjør det, slik at de som trenger å ta abort ikke føler en skam over det.

31
mortil3

Det er som en voldsom menstruation - så mere ækelt er det heller ikke. Hvad enten det er en ufrivillig eller frivillig abort. Men det kræver et drage bind fordi det sker over relativt kort tid. Jeg har aborteret ufrivilligt 7 gange i alt over 12 år (og har også fået tre børn i den periode så det var bare sådan det blev).

Jeg synes også den der følsomhed er meget fint fortalt med Saras ærlighed og blødhed med Gunnhild: "jeg vil jo bare at Trym også får en drage" og tårer. Det tager lidt tid for hormonerne at falde på plads i kroppen igen. Stor lettelse når næste menstruation kommer og sætter punktum for den fysiske proces - så ved man alt er back to normal.

32
Abort

Du føder ut fosteret ved senabort. Det er som en minifødsel. Helt grusomt vondt.
Man kan også ha en utskrapning, der legen går inn og henter ut fosteret, men det beste for kroppen er ofte at det kommer ut på den naturlige måten.
Denne aborten ser ganske udramatisk ut. Mange har større smerter og mye mere blod... abortsmerter er som sterke menstruasjonssmerter.

33
enkelt

så enkelt er det nok ikke, nei

34
Blanke ark

Regner med at Sara ønsker alle kort på bordet og blanke ark i vennskapet med Gunnhild.

35
Nye fargestifter

Håper Sara tar støtten og det gode vennskapet fra Gunnhild til seg, så ho blir ei betre venninne sjølv

36
Tänk om

Alla serier kunde ha fått åtta säsonger som Game of Thrones...

37
Håper!

Håper, håper, håper på det!!

38
Da var det overstått

Det blir ingen baby. Heldigvis. Vil erfaringen få konsekvenser for Sara valg mtp gutter fremover?

39
Grineberta

Jeg slipper tårer hele tida. Nå også. Når Sara gjør det, er det en tillitserklæring.

40

åååå de sitter sammen på bussen

41
Gymlæreren blir ikkje imponert

Men Gunnhild satsar på vennskapet og støttar Sara. Klart skule er viktig, men.....
Hugsar tilbake til sangen som avslutta første klipp: "Life is too short to do all your homework".

42

klart utdanning er viktig, men det er relasjoner mellom mennesker også

43
altså blown away

hvor er det helt utroligt fint lavet.

44
Arny girl

Kva om Sara blei gravid når ho klinte med lassyboy eller av blomene ho fikk av Ivar etter forestillingen? Eg las det var mulig på Wikipedia!

45
haha..

.

46
Vaksen

Hvis dere syns det er ekkelt å få virkeligheten innover dere, så tenk dere om! Abort er slik, det er blod, gørr og bind. Og prøv en fødsel - da snakker vi verre ting! Syns det er helt nydelig at de viser hvordan det virkelig er! Det er altfor mye glansbilder og pynting på virkeligheten der ute. Dette er realiteten, og det er flott ❤️❤️❤️

47
Lina

Jeg tror ikke egentlig kommentarfeltet ikke vil ta virkeligheten innover seg. Det var bare en utrolig bra anledning til å diskutere noe alvorlig sammen utover at alt er love.

48
Er glad for

At moren min ville ha meg

49

Da burde du også vere glad for at dei som ikkje vil bli mødre kan velje å ikkje få barn.

50

Väldigt respektlös kommentar

51
Geir

Prevensjon, alle! Alltid!!!

52
Hei Geir

Hei Geir til orientering er ikke graviditet ensbetydende med å ha slurvet med prevensjon. Man kan bli gravid på tross av feks kondom som er bare 97% sikkert (i tillegg til at så mange gutter griner over at de ikke kjenner noe når de har på kondom). Går man på feks ppiller kan en pencilinkur eller noen paracet være nok til å fucke opp slik at prevensjonen ikke fungerer slik den skal. Sædceller kan i tillegg overleve flere dager inne i jenta. Ingen prevensjon er 100% sikkert. Desverre.

53

kanskje de brukte det?
er ikke 100 % sikkert.

54

Ingen prevensjon er hundre prosent sikker. Det er alltid ein risiko. Målgruppa til denne serien er nok dessutan klar over mulegheitene for prevensjon, så kommentarar som denne er best eigna til å påføre skam. Det treng ikkje folk som blir ufrivillig gravide. Dei treng kjærleik og støtte.

55
Trym

Ting kan skje selv med prevensjon. Enlighten yourself

56
Gabrielle Blair

Har dere lest Twitter-meldingene til Gabrielle Blair? Obligatorisk <3
https://twitter.com/designmom/status/1040363431893725184?s=21

57
Nei fy faen

"Det er greit", sier Gunnhild. Det er jo faen ikke greit. Hadde aldri stolt på Sara igjen.

58
Sara

Sara er så utrolig lik meg på samme alder (rundt 15 år siden). Slet med depresjon til tider og følelsen av å ikke strekke til. Ingen oppfølgning hjemme fra, som resulterer i at man søker bekreftelse fra andre (og spesielt gutter). Hadde også abort på samme alder, men var da i narkose, så større prosedyre. Tenk om jeg kunne hatt en venninne som Gunnhild på den tiden som jeg kunne prate med! Jeg misunner dem nærheten, og Gunhilds evne til tilgivelse...

59
Fik ikke lov

Min veninde blev gravid da vi var 16 og hendes mor lukkede ingen ind - det skulle være top secret mission. Og min veninde havde nærmest stuearrest nogle uger. Og så kunne vi snakke men altså jeg ville da gerne have været der. Det var jo dødsens alvorligt og jeg var nærmest lidt bange på hendes vegne. Stor lettelse at kunne se hun var ok igen

60
Hjerte av gull

Gunnhild viser seg som ei som står med ein i stormen. Sara ser at Gunnhild er der for henne, og ho risikerer at vennskapet tåler sanninga om henne og Lasse - ho ber om unnskyld slik at ikkje noko skal stå mellom dei. Ved å gråte viser ho at ho slepp Gunnhild heilt innpå seg. So enkelt og vakkert i ein sårbar situasjon. Gunnhild er rausheten sjølv. Håpar Sara veit å sette pris på det Gunnhild har gjort for henne om ho skulle komme opp i ei interessekonflikt i framtida...

61
Ikke sikker

"Ikkje foran folk". Kanskje Gunhild bare ikke teller liksom på den måten? Synes den stakk litt.

62
Ikke vær så negativ

Jeg ekskluderer ofte kjæresten min fra «folk» forsi jeg synes han er bedre enn folk. F.eks. så sier jeg av og til, på dårlige dager, I hate everyone. Men jeg hater jo ikke alle siden jeg ikke hater ham. Tror det er noe sånt hun mener

63
Hils Jesus

Så bra at de viser dette. Har inntrykket av at mange unge virkelig ikke skjønner hva en abort egentlig er og bagatelliserer det veldig. De tror det bare er å ta en slags angrepille vol. 2 og fortsette livet som før. Det ER en big deal å ta abort. Det er ikke dermed sagt at det er galt eller noe man skal skamme seg over. Jeg håper noen av de som slenger ut at "det er jo bare å ta abort da, herregud" følger med på serien og får seg en liten wake up call. Og husk at aborter også kan skje på litt andre måter enn det vi fikk se her.

64
Stakkar Sara

Hun gjør nok disse tingene fordi hun sliter noe ekstremt. Det heter å være selvdestruktiv. Skal se at det endrer seg med Gunnhilds vennskap som er ekte og trygt. Blir helt rørt.

Dessuten så er det en forsikring om at Gunnhild ikke lar seg lure av Lasse smisketryne

65
Team Gunnhild og Sara er 16, og å være Lovleg har konsekvenser

Her ble det da vel mange kommentarer fra mødre som blir oppgitt over at mottakergruppen for denne serien ikke innser at en fødsel er enda mer blodig, hehe. Kanskje heller bare la denne snutten handle mest om en 16-årings abort? Jeg synes den er utrolig bra laget som balanserer det psykiske og fysiske og vennskapet og til og med det lille inkluderte sviket. Og at det hele i grunnen er litt unevnelig og kan best kommuniseres i drage-snakk.

66

nå er da hun 17, men ja.
uansett.

67
Realistisk?

Realistisk bilde på abort, men er det et realistisk bilde av vennskap? Jeg tror du skal være utrolig heldig dersom du har en venninne som reagerer slik som Gunnhild her. Jeg tror ikke det er mange som har en så uselvisk reaksjon - spesielt når man kun er 16 år. Dessverre.

68
Ikke sikker

Tror ikke Gunhild syns det var greit. Det var bare ikke plass til den reaksjonen nå. Kanskje den kommer.

69

Jeg er en Gunnhild og har en Sara. Dette er som vårt vennskap. Gir og tar på forskjellige måter. Ja vel så virker Sara som en kjip person, men slik er det. Og selv om man er 16/17 kan man vite at venner er viktigere, spesielt når de går igjennom vanskelige ting.

70
enig med Kristin

Du har rett i at ikke alle reagerer "som på film", men vi har jo akkurat vært vitne til en ganske såra Gunnhild tidligere i uka, nå er det hele litt mer på avstand, og med hele gravid-abort-situasjonen er det satt litt i perspektiv. Som hun sier, hun er jo sur, selvfølgelig er hun sur! Men hun har fått tid på seg til å se at Lasse var den som sa en ting og gjorde noe annet, og at Sara hadde det tungt og derfor tok en dårlig avgjørelse. Som noen andre sier lengre nede her og, midt i dette viser jo Sara og på et vis at dette plager henne så mye at hun velger å ta det opp midt i denne situasjonen. Det er jo på å vise takknemlighet og tillit overfor Gunnhild, å våge å være ærlig.

71
Innrømmet etterpå

Sara våget ikke å ta det opp før aborten var over, siden hun var redd hun ville miste Gunnhilds støtte, som hun trengte så sårt. Hun er ikke vant til at noen stiller opp for henne.

72
Jepp.

Eg syns det er realistisk å vere sur på Lasse, men ikkje på Sara. Ho er på ein måte over sinnet som var retta mot Sara, men har ikkje gjort opp med Lasse.

Lasse verkar som han tek i mot dei tilboda han får, og burde ikkje ha vore i eit forhold i det heile. Han bekreftar at han ikkje held ord. Ord og handling stemmer ikkje. Han går rett frå å seie han var lei for noko til å gjere det igjen.

73
Heldig ja

- men dei fins.

74
Når det er verdt å kjempe for

Da er ungdom kanskje bedre enn voksne? Faktisk?

75
Kristin

Eg trur du undervurderer empatien og lojaliteten til ungdom.

76
Enig med Kristin

Synes dette er ert godt bilde på vennskap. Vet godt hvilken av mine venninner som hadde stilt opp på samme vis.

77

Enig! Sara valgte også riktig tidspunkt for å si det (tror ikke det var planlagt altså). Gunnhild hadde nok fått det hele litt på avstand, og aborten satte ting i perspektiv. Hun har virkelig vokst mye på kort tid. Håper dette kan være fint for Sara også!

78
NasseNøff

Hvem er denne Trym????

79

var tyrion eln i game of thrones

80
Kine

Hun mente Tyrion, en av hovedkaraktererne i Game of thrones 🙂

81
Kakao

Tyrion i game of thrones

82
Er ikkje berre opptatt av seg sjølv

Eg har sett 16-åringar strekke seg veeeeldig langt for å hjelpe ein venn.

83
Tolken (?)

Jeg tror at Sara sa neitakk til legeerklæring/sykmelding i solidaritet og takknemmelighet til Gunnhild. Har sett på klippet en gang til. En slags rar måte å gi støtte tilbake til Gunnhild. "Får ikke hun, så vil ikke jeg ha".

84
Kurts rant of the day

Liiiiitt bitch å ta det i samme slengen som man skylla ned fosteret sitt. Granted, ordentelig kjip situasjon for ho, men det der er jo tvangstilgivelse. Gunnhild har pinade stilt opp og vært grei i en ordentelig kjip situasjon, det minste Sara kunne gjort er å fortelle det i en passande situasjon så Gunnhild kan få lov å bli sur og prosessere

85
Joda

Det var vel ikke selve aborten vi så her, var det ikke i dag hun skulle sette inn vagitorie?

86
Ikke så enkelt

Fin episode, jeg håper også det viser at det kan være litt tøft med hormoner og følelser en stund etter abort. Jeg var flasket opp med at abort skal være et enkelt valg og en kvinnes rett til bestemme over egen kropp, og jeg var totalt uforberedt på de følelsemessige og fysiske reaksjonene etter min abort. En graviditet setter igang hormoner slik at kroppen og psyken forbereder deg til å være gravid og bli mor, og det er ikke over med et knips etter at embryoet er ute. Men kanskje var jeg mer babysjuk enn jeg var klar over, og alle er forskjellige.

87
Nej der er ikke så let

Jeg var også uforberedt

88
Kitkat

Når Sara bare kommer seg gjennom dette, håper jeg virkelig hun begynner å være en god venninne for Gunhild. Vennskap må gå begge veier.

89
HALLO??

HALLO LIKSOM? SKJØNNER DERE IKKE AT DE ER FORELSKA???????????????????????????❤️❤️❤️??❤️????????❤️?❤️?❤️?

90
Fiemus ??

Nei, du kan holde forferdelig mye av en venninne uten å bli forelsket

91

Sara har ikke spurt Gunnhild engang om det går greit at hun dropper skolen for å hjelpe henne på do. Altså, hun virker virkelig ikke takknemlig for alt Gunnhild gjør for henne, men tar det mer som en selvfølge. Gunnhild er så søt og stiller virkelig opp for Sara, men får absolutt ingenting tilbake. Det er trist å se. Jeg håper virkelig at Sara-karakteren endrer seg mot slutten av denne sesongen om det hele skal ende i et nært og sunt vennskap.

92
Susanne

Dette klippet har jeg gruet meg litt til, så skjønner ikke hvorfor jeg smugtitter...

93
Hei..

Smugtitting er uLovleg?

94

Kanskje du er blitt litt mer som Gunnhild av å se på Lovleg ? Du kaster deg ut i ting, selv om de er ubehagelige ??❤️

95
Vinkel

Så kva skjedde eigentleg med Lasse og Sara den kvelden?

Så søt ho var, tenkte han! Ei artig jente å vere med. Dessutan såg ho på han når han prata, lytta, ho var interessert. Lo av det han fortalte. Søt og snill var ho. Lasse kjente seg litt brisen, men ikkje meir enn det. Sara derimot vart etterkvart veldig full. Jenter blir jo fortare påverka av alkohol enn menn.

«Nei, eg får vel stikke» Lasse smilte og slo ut med hendene som for å signalisere at kvelden var over. Dei reiste seg begge to. Sara holdt på å falle, han greip tak i henne. Lågmælt latter, dei måtte ikkje vekke Gunnhild.

Det var då dei stod tett ved sida av kvarandre i den smale gangen at handa hans kom borti låret hennar, og då ho snudde seg, stod dei brått enda tettare. Hendene hennar hadde liksom ingen annan stad å legge seg enn mot brystet til Lasse. Brått kjende ho at alt snurra rundt. Han greip tak i henne igjen og holdt henne oppe. Men denne gongen var det ingen av dei som lo.
Var kysset tilfeldig eller måtte det berre bli sånn?
Ho smakte øl og lipgloss, varmt, vått... og salt? Tårer? Lasse trakk seg tilbake. Ein skugge låg over ansiktet hennar. Han byrja å ane at Sara hadde meir på lager enn tøys og latter. Det var han ikkje klar for.

Sara merka at Lasse ikkje ville kysse meir og kjente fleire tårer presse på. Ein augneblink var ho tilbake til haustferien i fjor: Pappa som sa ho kunne kome, og så ombestemte han seg. Sjølvforakta og spriten. Kniven og blodet.

Lasse sukka. Og så gav han henne ein klem som varte ganske lenge medan han strauk henne over det blå håret. «Ta vare på deg sjølv». Klemmen og orda frå Lasse gjorde godt tross alt. Sara trakk det til seg som ein svamp på same måte som ho hadde lytta intenst til Lasse sin «tale» til Gunnhild tidlegare på kvelden.
«Eg er dessverre ikkje så modig av meg», sa Lasse. Han såg ikkje på henne då han gjekk. Kanskje tenkte dei begge to på Gunnhild og kjente seg skamfulle.

Sara håpa at alt ølet ho hadde drukke fekk henne til å sovne raskt. Søvn var vel den beste flukta, denne gongen også.

96

Du klarer virkelig å ta en situasjon som innebærer et svik mot Gunnhild fra både venninna og eksen hennes,og fortelle det med så mye omtanke. Uten å pynte på det, bagatellisere,bortforklare elle unnskylde det som skjedde. Men på en måte som menneskeliggjør Sara og Lasse på godt og vondt,og som gjør at man sitter igjen med mer forståelse og empati enn før man leste det ❤️ Tusen ? til deg,Vinkel!

97
Vinkel

❤️❤️

98
Mies Riwåtsj- torsdagsdikt numero 7

"Not Alone"

Kanskje Trym nå har funnet dragen sin
og de sitter tett sammen på bussen hjem
Han har blitt mere menneske enn maskin
for han våget å gråte og fikk en klem
Og en dag som var vond den ble også fin
selv når verden var kald og hard og slem
For sånn er det når gråten din blir litt min
Og vi vet hvor vi skal,og vi vet med hvem
???

99
Ååå...??

«når gråten din blir litt min»
Så fint!

100
En utrolig viktig debatt

Jeg håper Lovleg har bidratt til å snakke om abort på en måte som skaper refleksjon blant ungdom.

http://www.verdidebatt.no/innlegg/11746233-mellom-strikkepinner-og-plastfostre